2011. március 18., péntek

A szerelem hormonális háttere (8)




Az előző bejegyzéssel kapcsolatban felmerült egy igen fontos kérdés. A témát kutató orvos válasza olvasható most:



Van-e arra valami tudományos adat, hogy a sokkal egyszerűbb testi kapcsolatok esetén mennyi oxitocin termelődik az orgazmushoz képest? (Pl puszi, simogatás, ölelés)



Van rá tapasztalati tény különféle élettani jelenségek alapján., hogy kevesebb, de ez függ az adott kapcsolat intenzitásától. Intenzívebb szerelmi-szereteti állapotban többet szabadít fel egy simogatás v. puszi, mint egy kihűlt kapcsolatban. De a kérdésre válaszolva: sokkal kevesebb, mint az orgazmus során. Csak a sokkal kevesebben belül is eltérő lehet a szint.



A másik kérdésem arra vonatkozik, hogy az oxitocin hogyan hat: Tehát, ha termelődik, akkor mi az ami megkülönbözteti, hogy az épp kihez való kötődést erősíti? Vagy ha már x mennyiség termelődött "valakihez" akkor annak a hatása örökre megmarad, vagy elmúlik? Állandó termelés kell?




Az oxytocin a memóriát írja igaziból a kapcsolatban. Egyes dolgokat töröl, másokat bevés. Ahhoz köt, akivel épp kapcsolatban vagy. Memória-alapú... Törli a fájdalmas és kellemetlen élményeket, bevési a kellemest, hozzátársítva a memóriában ahhoz akivel kellemes volt... Sokan gyötrődnek attól pl. egy házasságban, hogy szeretkezés során bevillannak régi szeretkezések emlékképei. Ez az alapja ennek is: amit az oxytocin oda beírt, az ott is marad. És újra és újra fellapozódik, ha hasonló hatás ér. A hatása tehát örökre megmarad, mint emlékkép, ám a kapcsolat folyamatos intenzív megéléséhez folyamatosan kell termelni.



Megmagyarázom.
Az oxytocin pakolja a mérleg pozitív élmény serpenyőjébe a dolgokat. Amit oda berak, az ott is marad örökre. Tehát: egy szeretkezés élménye pl. ott marad. Miért kell akkor mégis egy kapcsolatban odafigyeléssel, törődéssel, kézenfogással, gyengédséggel is táplálni tovább azt a már megrakott serpenyőt? Azért, mert van másik sepenyő is, ami a negatív élményeké. Mindenki tudja: a másikban nem csak szép van. És minél régebb óta vagytok együtt, annál több negatívum is előjön. Különbözőségek, fáradtságok, hangulatok, önzés stb. Ez rakódik folyamatosan a másik serpenyőbe. Ezt valamivel ellensúlyozni kell, mert túlnövi a pozitívat. Ezért kell hát táplálni.

Egy szeretkezés emléke arra elég, hogy bevésődve MINDIG jelen legyen az életedben, de arra nem, hogy ellensúlyozza a másik hibáit, gyengeségeit. Előbb utóbb nem lesz kedved vele kapcsolatban a nemi életre sem... Ezért kell más módokon is életben tartani a kapcsolatot. Ennek az egésznek ez a szomorú túlnövéses dinamikája pedig világosan és egyszerűen nyomon követhető a házasságok, kapcsolatok nagy részében. Amikor a nemszép túlnövi a szépet... És mással újrakezdve ugyan ez lesz, ha csak nem tanul belőle az illető...


Továbbra is várjuk szeretettel kérdéseiteket, megjegyzéseiteket.
biztosutblog@gmail.com

1 megjegyzés:

  1. Köszönet a remek bejegyzésekért! Egy kérdéses pont azért még van számomra: mint megállapítottuk, nem szabad elhamarkodottan házasságot kötni, éppen ezért a PEA hatása alatt a legveszélyesebb, ha jól értem. Hiszen ekkor a legmagasabb az esély a kevésbé ésszerű gondolkodásra, döntéshozatalra. Ugyanakkor a PEA már eleve egy boldogságot okozó hormon (már ha viszonzott érzelemről van szó), és ebből az következne, hogy ekkor a "legjobb", de mindenesetre a legszenvedélyesebb a testi szerelem. Erről akkor le kell mondanom, hogy a PEA "lejártával" tiszta fejjel dönthessek, és ne válasszak rosszul, elhamarkodottan? Hiszen a a PEA utáni időszak a vízválasztó, ekkor derül ki igazán, h miröl is van szó.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...